GUSTAVO BARRIOS RIVAS:

“Vind je swing en geniet!”

“Ik zie veel frustratie op de baan omdat de bal niet doet wat de golfer wil.” En daarom ontwikkelde academy director Gustavo zijn eigen Barrios Methode. Kortweg: vind je swing en geniet!

GUSTAVO BARRIOS:

“Vind je swing en geniet!”

“Ik zie veel frustratie op de baan omdat de bal niet doet wat de golfer wil.” En daarom ontwikkelde golfpro Gustavo zijn eigen Barrios Methode. Kortweg: vind je swing en geniet!

Want laten we wel wezen, elke golfer kent dit: je verheugt je op een geweldige ronde golf, maar uiteindelijk loop je geïrriteerd de baan af. Gustavo, WGTF en PGA golf teaching professional, legt direct de vinger op de zere plek: “Het probleem zit in het meppen. De meeste amateur golfers maken geen swing, maar staan echt tegen de bal te rammen. Dat komt doordat ze kijken naar de tv, waar golfpro’s prachtige drives maken. Maar ik zie weinig amateurs die fulltime met golf bezig zijn: waarom denken ze dan allemaal dat ze kunnen wat de wereldtop doet? Golf is nu eenmaal een ontzettend moeilijke sport.”

Lengte of nauwkeurigheid

“Als ik een golfer op de driving range zou vragen ‘Hoe ver sla jij met een ijzer 9?’ Dan zegt hij waarschijnlijk iets van honderd, honderdtien meter, omdat het een swing op volle snelheid en kracht is. We willen allemaal ver slaan, maar dat is helemaal niet belangrijk. Nogmaals, we zijn geen professionals. Het gaat erom hoe ver jij op een ontspannen manier met een ijzer 9 slaat. En als dat 80 meter is, dan is dat prima. Het gaat om nauwkeurigheid.”

“Waarom verwachten amateur golfers dat ze direct ook kunnen wat de wereldtop uit het golf doet?”

Analyse van de toppers

De frustratie van de golfers op de baan vormt dus de basis van de Barrios Methode, maar aan de uitwerking is veel onderzoek vooraf gegaan, waarbij zelfs biomechanica is toegepast. Gustavo: “Ik heb swings van allerlei tourspelers geanalyseerd. Spelers die ik nadrukkelijk heb bekeken zijn onder meer Ben Hogan, Tiger Woods, Seve Ballesteros en Bobby Jones. De belangrijkste conclusie van de analyses is dat de swings van al deze spelers verschillen, anders zijn. Dat betekent dat elke golfer zijn eigen swing heeft! En in mijn lessen gaan we dus op zoek naar jouw unieke swing.”

Eigenheid van de swing

“Er is dus niet één manier. Die manier verschilt per golfer. Het belangrijkste verschil met andere lessen is dat je bij mij niet zo ver mogelijk gaat slaan. Je gaat meer aan de slag met gevoel en de juiste energie. Uiteindelijk loop je straks gewoon ontspannen, met een goede score en genoeg energie de baan af. En als dat betekent dat je straks ‘slechts’ 50 meter met een pitching wedge slaat, dat maakt helemaal niet uit”, aldus Gustavo Barrios Rivas.

“Het probleem zit hem in het meppen; amateurs maken geen swing”